Wie is Ilnur Zakarin?

Ilnur Zakarin

Ilnur Zakarin heeft zijn naam toegevoegd aan de groeiende lijst van jonge etappewinnaars van dit jaar in de Giro d’Italia, bevestigt het talent dat hij toonde door het winnen van de Ronde van Romandië. Als zijn Zwitserse overwinning een totale verrassing was en opgetrokken wenkbrauwen in het peloton veroorzaakte door de manier waarop hij klom en een tijdrit beter reed dan gevestigde WorldTour renners, zijn ritzege in Imola heeft aangegeven dat er veel meer in hem zit dan zijn palmares aangeeft. Het Russische wielrennen en het Katusha team hopen eindelijk een renner te hebben voor de grote rondes.

Zakarin spreekt alleen Russisch, maar produceerde een mooie glimlach tijdens de persconferentie in Imola, Katusha PR man Sergei Ouchakov had de grootste smile.
Hij beschreef Zakarin als ‘zijn’ renner, nadat hij de uitspraken van Zakarin zorgvuldig vertaald had uit het Russisch in het Italiaans. “Het is een grote dag voor Ilnur, het Katusha-team, voor onze sponsors en voor ons team eigenaar Igor Makarov. Hij is niet zoals veel van de Russische renners. Hij geniet van een grap en een lach met het team, maar wanneer het moet, is hij serieus.”

Ilnur Zakarin

Z’n overwinning in Imola was de derde zege van Zakarin als een professionele renner, na zijn succes in de Ronde van Romandië en z’n overwinning in de 2014 Tour d’Azerbeidzjan. Hij won ook de kleinere 2.2 categorie koersen Grand Prix van Sochi en de Grand Prix van Adygeya.

Hij was Europees junior tijdrit kampioen in 2007, maar een zwart gat valt op in zijn palmares nadat hij 2 jaar werd geschorst vanwege doping toen hij nog maar 19 was. Hij testte positief voor de body building drug methandienone. Zakarin werd geconfronteerd met vragen over zijn dopinggebruik na zijn overwinning in Imola. Hij wilde die niet uitgebreid beantwoorden, maar maakte duidelijk dat het een fout uit zijn verleden betreft, hij gestraft is en verder wil.

Ilnur Zakarin

“Het blijft een grote fout. Ik hoop dat die vergeten kan worden, ik begin een nieuwe carrière als renner. Ik ben niet beïnvloed wanneer mensen er over praten of schrijven. Ik ben een andere renner nu. Ik probeer er niet aan te denken wat de mensen zeggen over mij. Voor mij is het allemaal vergeten.”

PR man Ouchakov won etappes in alle drie Grote Rondes tijdens zijn eigen carrière. Zakarin beschouwt Outchakov, teammanager Viatcheslav Ekimov en ploegleider Dimitri Konychev als rolmodel. Allen reden in de jaren negentig, toen Russische renners al succesvol waren.

Zakarin: “Ze waren grote voorbeelden voor ons toen we jong waren in de jaren negentig, in recente tijden bracht het Russische wielrennen niet de grote resultaten zoals in het verleden. Maar ik denk dat nu de tijd aanbreekt dat het Russische wielrennen terugkomt op het hoogste niveau. Ik hoop dat ik daar deel van zal uitmaken.”

Ilnur Zakarin

Zakarin heeft al afgehaakt van ambities voor het algemeen klassement van de Giro d’Italia, maar kan het maken in z’n eerste grote ronde als jonge debutant. Mede dankzij zijn verleden als tijdrijder, ziet Zakarin zichzelf als een etapperenner. Hij is afgeslankt, verloor 10 kg lichaamsgewicht en werd een magere klimmer, eerder gebouwd als Chris Froome dan als Tony Martin.

“Ik zou me liever ontwikkelen als een etapperenner, en hoop me te verbeteren in de toekomst. Na de Ronde van Romandië dachten we dat ik kon vechten voor het klassement, maar in de eerste paar dagen voelde ik me niet zo goed, dus sprak ik met de ploegleider en veranderden we onze taktiek om te gaan voor etappes.”

Advertenties